Intrigerende papierkunst door Kerry Toomey, inheemse kunstenaar

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Mijn vriend op papier, Licia Politis in Sydney, Australië, heeft me kennis laten maken met de papierkunst van Kerry Toomey na het bijwonen van twee recente tentoonstellingen waarin Kerry’s werk te zien was. Ze was een van de kunstenaars die deelnamen aan een First Nations-tentoonstelling in het Hazelhurst Art Center, waar haar papieren hoed en gezichtssculpturen werden tentoongesteld. Een aparte solo-expositie van papieren schoenen, Munduhii, vond plaats in Casula Powerhouse Arts Centre.

Ik vroeg Kerry via Instagram om ons te vertellen over haar papierkunst:

“Ik ben een Gamilaroi-vrouw die opgroeide in Pilliga, New South Wales en momenteel in Sydney woont. Ik ben geïnspireerd door verhalen van familie. Mijn kunst worstelt met thema’s als inheemse ontheemding en onderdrukking, maar ook met overleven en verzet.”

papieren zakdoekjes tentoongesteld op tafel

“Ik werk met verschillende media en gebruik een verscheidenheid aan symbolische materialen om over deze onderwerpen te spreken, zoals tissuepapier, kant, oker, mierenegelpennen, emoeveren, slangenhuid, quandongzaden, bladeren en bloemen.”

tissuepapier gezichtssculpturen van twee kinderen

“Ik was meer dan dertig jaar leraar in de klas voordat ik naar UNSW ging en afstudeerde aan COFA, dat nu Art and Design heet.”

“Ik ben nu gepensioneerd en werk fulltime aan het maken van nieuwe en interessante kunstwerken, en heb me ingeschreven bij Hazelhurst Gallery in de Art on Paper-klasse om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Ik geniet van het maken van kunst van papier omdat het zo veelzijdig is, variërend van sculpturen tot schilderijen. Ik leer nog steeds hoe ik mijn verhaal kan vertellen door middel van kunst, vooral met het gebruik van papier.”

schoensculptuur van geel en wit tissuepapier versierd met kleine witte kralen

“Ik voornamelijk gebruik gewone gezichtsdoekjes. Ze zijn een delicaat en kwetsbaar materiaal, ontworpen om weggegooid te worden, en daarom wijzen ze op de kwetsbaarheid van de Aboriginal-cultuur en de manier waarop het vaak wordt weggegooid en gedevalueerd door niet-inheems Australië.”

tissuepapier en veren hoed sculptuur

“Ik heb sinds 2015 geëxposeerd in New South Wales en ga door met een verscheidenheid aan kunstwerken, enkele sculpturen, aquarel, gemengde media en fotografie.”

Hazelhurst Gallery – Art on Paper finalist, gezamenlijke winnaar van de lokale kunstenaarsprijs en de keuze van mensen

2020: Eerste winnaar van de Casula Powerhouse Aboriginal Scholarship Award, 2021; solo show Munduhii

2021 Uitgenodigd om deel te nemen aan een groepstentoonstelling in Hazelhurst Gallery – Wuliwulawala: Dharawal-vrouwen die verhalen delen, ter ere van de veerkracht en creativiteit van First Nations-vrouwen in de Dharawal-natie in het zuiden van Sydney.

witte papieren zakdoekjes

Van de Casula Powerhouse-website: “Munduhii (wat ‘schoenen’ betekent in Gamilaraay, haar taalgroep) houdt zich bezig met de verhalen die zich om de voeten wikkelen, een essentieel onderdeel van iedereen. Voor Toomey vertegenwoordigen ze haar sterke band met het land en de cultuur. Ze zijn geïnspireerd door verhalen over haar familie die opgroeide aan de rand van Pilliga en die emoe-veren, stekels en slangenleer bevatten die aan haar zijn doorgegeven.
schoensculpturen gemaakt van gezichtsdoekjes


Kerry legt de tentoonstelling uit: “Ik heb een selectie van munduhii gemaakt in een reeks stijlen, allemaal gevormd rond schoenen die zijn gebruikt, weggegooid, favoriet zijn of gewoon ambitieus zijn. Sommige van mijn munduhii hebben taalkaarten in de zool om me eraan te herinneren dat de taal van mijn moeder heeft een plaats. Anderen missen de zool die voor mij het wegnemen van de metaforische barrière tussen mij en mijn land symboliseert.”

papieren hoed en papieren schoensculpturen

“Het kant in mijn werk, dat zo’n ingewikkeld patroon creëert, is een symbool van koloniaal Australië. Kant was prominent aanwezig in de mode van die tijd en sommige van mijn familieleden naaiden en droegen typische witte kanten jurken, rokken en hoeden.”

In uitvoering tissuepapier baby's hoofd sculptuur

“Deze tentoonstelling bevat ook dierbare portretten van mijn familie “oker opgemaakt”. Ondanks dat ze in scène waren gezet, lieten deze portretten mijn familie en ik toe om een ​​persoonlijke tijd van bezinning te hebben, of het nu was door dierbaren te herdenken die waren overleden, hun band met elkaar te vieren of naar de toekomst te kijken.”

papieren kunsttentoonstelling met foto's van Aboriginal-vrouwen die sculpturen van papieren zakdoekjes dragen

Van de website van het Hazelhurst Arts Centre: “First Nations-vrouwen zijn altijd bewakers van cultuur geweest en spelen een centrale rol in familie en gemeenschap en geven cultuur door aan jongere generaties. De kunstenaars en medewerkers in Wuliwulawala waren Dharawal-vrouwen of vrouwen uit andere landen die op Dharawal-land in het zuiden van Sydney wonen.”

Geniet van deze video met details over de tentoonstelling Wuliwulawala: Dharawal Women Sharing Stories. Kerry presenteert haar papierkunst om 11:12 minuten.

Je kunt meer van Kerry’s boeiende werk bekijken via haar Instagram-feed, @kerry.toomey.

******

Opmerking: ik ben onlangs overgestapt van het FeedBurner-platform voor e-mailaanmeldingen naar de Follow.it-abonnementsplatform. Als je mijn nieuwe berichtmeldingen al per e-mail ontvangt, ben je helemaal klaar. Nieuwe abonnees kunnen Registreer hier.

Rebekka Samuël, The Lady Gadget op Facebook, heeft deze overdracht afgehandeld. Als je Rebekah’s hulp wilt bij het wijzigen van het e-mailplatform van je blog, kun je contact met haar opnemen via Facebook of e-mail: ladygadget@gmail.com

******creditSource link

Gebruikmaar
Logo
Compare items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Compare