Je bedrijf verkopen in deze 5 stappen

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0
Heb jij een goedlopend bedrijf en vind je het tijd voor een nieuwe uitdaging? Dan heb je natuurlijk een aantal verschillende mogelijkheden. Eén van de opties is om iemand aan te stellen als directeur, zodat jij bezig kunt gaan met iets niets, maar kun je er ook voor kiezen om je volledige bedrijf te verkopen. Omdat de tweede manier heeft meest voor de hand ligt en er ook voor zorgt dat je een nieuwe startkapitaal hebt om weer aan te slag te gaan, bespreken we in dit artikel in 5 stappen hoe jij je bedrijf verkopen kunt. Want ondanks het feit dat het misschien ontzettend ingewikkeld lijkt, is het met de juiste begeleiding heel goed te doen.

Goede voorbereiding

Voordat je je bedrijf in de ‘etalage’ zet, is het belangrijk om eerst alles in kaart te brengen. Dat houdt dus in dat je de financiële gegevens, rechten, verplichtingen, contracten, vergunningen en medewerkers in kaart brengt. Maak een lijst met de sterkte- en zwaktepunten van het bedrijf en bepaal welke waardevolle spullen er binnen je bedrijf aanwezig zijn. In het geval van een productiebedrijf zullen dit machines kunnen zijn, maar ook eventuele waarde van het pand, mocht dit in eigen beheer zijn. Op het moment dat je dit hebt gedaan, heb je ongeveer een idee wat de waarde is van je bezittingen.

Zoek potentiële kopers

Je bedrijf verkopen met alleen een ’te koop’ bordje gaat natuurlijk niet. Het is daarom dus ook belangrijk om te kijken welke partijen en mogelijk geïnteresseerd zijn in een overname van je bedrijf. Omdat de meeste kopers het puur zien als vorm van investering, is het belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt. Cijfers en ook de reden van verkoop spelen hierin een belangrijke rol. Ze kopen je bedrijf namelijk niet omdat ze jou zo aardig vinden. Overigens kan dit wel een rol spelen in de uiteindelijke onderhandeling.

Wat is de waarde?

Het bepalen van de waarde van je bedrijf is een belangrijke stap. Je wilt natuurlijk het hoogst haalbare, maar dit moet dan wel realistisch zijn. Het is daarom dus ook verstandig de waarde van je bedrijf te laten bepalen door een expert. Er zijn namelijk verschillende partijen die je kunnen helpen bij de waardebepaling en ook alles daarna. Zo kan Aeternus je bijvoorbeeld begeleiden in het hele proces van A tot en met Z.

Onderhandeling

Heb je een potentiële koper gevonden? Dan heb je te maken met een vraagprijs en een bod. Het is daarom dan ook belangrijk om te gaan onderhandelen over de prijs. De kans dat jullie beide iets water bij de wijn zullen moeten doen om tot een deal te komen, die is natuurlijk vrij groot.

Overdracht

Zijn de onderhandeling gelukt, dan rest er niet meer dan het uiteindelijk overdragen en afronden van je bedrijf. Dit wordt veelal gedaan bij een notaris, aangezien alleen deze wettelijk gezien gemachtigd is de overname te mogen goedkeuren.

Gebruikmaar
Logo
Vergelijk items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Vergelijken